Защо да носите часовник?

Защо да носите ръчен часовник? Необходимост ли е или просто навик? А може би за да подчертае на стилът Ви на обличане? Или просто като един добър аксесоар към  външния Ви вид? Общоприето е, че през последните десетилетия изборът на часовник показва  социалния статут на човека, който го носи. Първо показва времето и после финансовото състояние на собственика му. Часовникът понастоящем спада към модните аксесоари, както  гривната, колието, вратовръзката или колана, като това се отнася, както за дамските, така и за мъжките часовници.

Но нека се върнем назад във времето, за да разберем откъде датира появяването на ръчния часовник. Неговият баща е бил  Патек Филип, но за популяризирането  му е изиграл голяма роля  Сантос Дюмон (човекът, доказал че контролируемите полети са възможни). Преди него само жените са носели часовници на ръката си, а мъжете са използвали  само джобни часовници. Според съвременници, през 1904 година Сантос Дюмон се оплаква на своя приятел Луи-Франсоа Картие, че джобните часовници не са удобни по време на полет и го помолил да намери алтернатива. Така Картие проектира първият мъжки ръчен часовник с кожена каишка и катарама. Оттогава Сантос Дюмон не летял без неговия любим ръчен часовник и с течение на времето го въвежда трайно като заместител на джобните часовници.

За разлика от жените, които разполагат с богат избор от модни аксесоари, които могат комбинират с различните идеи за стил, при мъжете нещата са доста по-различни. Така часовникът се е превърнал в основен аксесоар за мъжете, който  разкрива много за стила и социалния статут на собственика си. Основното,  което трябва да се има предвид в избора на един часовник е не само цената, а това е дали той ще е подходящ за вашият гардероб и всекидневие. Ако избирате часовник за употреба в комбинация с риза, вратовръзка и сако в офиса, който е подходящ и за свободното време през  уикенда, можете да си купите часовник на по-достъпна цена.

Доста често, както и сега стигаме до извода, че часовникът е най-добрият приятел на съвременния мъж, който знае какво иска, един специален аксесоар, който придава изисканост и стил.